Ta bättre bilder på Way Out West

Det var bättre förr för musikfotografer, det gick att komma närmare artisterna. Men ge inte upp om du vill ta bilder som sätter stämningen till helgens Way Out West. Vi har pratat med Christer Hedberg, Robert Hellström och Johan Brink och bett dem ge oss lite kött på benen för att få de bästa konsertbilderna.

Vi har plockat russinen ur kakan och summerat. Här har ni de absolut bästa tipsen och goda råden.

Iggy Pop från Roskilde 2004. Fotograf Johannes Berner. Finns som Art Poster i vår webshop.

-Som rockfotograf har man lyxen att få komma nära scenen. Oftast står vi ända framme vid scenkanten och fotar. Men det har sina nackdelar att vara ackrediterad fotograf också. Först och främst, efter tre låtar är det roliga slut och vi blir eskorterade ut. Tänk på det när du kollar rockfoton nästa gång. Under tre korta låtar skall känslorna fångas på bild. Det är svettigt och riktigt galet kul, säger Christer Hedberg.

Håkan Hellström av Christer Hedberg. Bilden finns som Art Poster i vår webshop.
I´m from Barcelona, backstage.
Refused av Christer Hedberg.

Men det krävs som sagt en ackreditering, ett fototillstånd för att få stå där längst fram i fotodiket. Fotoackreditering får man ansöka om innan och oftast hos arrangören.  –Men ett tips som jag kan ge är att mycket ofta så kan man som besökare utan ackreditering ändå komma riktigt nära om man går lite på sidorna av scenen och inte i mitten där alla vill stå och trängas. Många gånger kan jag utan problem slinka in och ta några bilder ifrån en sidovinkel även under de större konserterna, säger Robert Hellström.

Iron Maiden av Robert Hellström. Glöm inte helheten. Extra bra om man inte har möjligheten att komma riktigt nära.
"Den här tjejen hade ett meddelande till Dave Grohl under Foo Fighters senaste spelning i Göteborg och det fick mig att le."
Christina Scabbia från Lacuna Coils av Robert Hellström.

Bästa tipsen från Hedberg, Hellström och Brink:

1. Ta dig närmre. Ofta går det ta sig riktigt nära scenen, speciellt om man rörs sig ute mot sidorna.

2. Om det finns inställningar i kameran, försök få till en så kort slutartid som det går.  Men känslan är A och O i konsertfoto. Du kan ha den dyraste kameran och objektiven men om du inte får känslan så blir inte bilden bra. Det är ite kameran som gör jobbet, det är DU.

3. Om du inte kommer nära, fota det breda perspektivet. Ofta är ju ljusshowerna riktigt snygga på bild. Extra bra att tänka på om du endast har din mobilkamera till hand. Placera artisten i kanten eller längst ner i bild, eller låt hen synas i bakgrunden mellan uppsträckta armar.

4. Fota något helt annat. Varför inte publikreaktioner? Publiken är lätt att glömma under spelningarna men ta tid på dig och bara stå och titta runt genom din kamera och se vilka bilder du kan hitta runt dig. Plåta dina vänner, det är enklast av allt och det är precis så som många stora fotografer har gjort genom tiderna.

5. Sist men inte minst som en hälsning till er alla innan ni drar till Slottskogen i stormen:
Ha roligt och fota gärna mycket men glöm inte att som som Christer säger ”lägg ner kameran och njut av musiken istället. För vem älskar att stå bakom en person som har uppe iPhonen hela konserten..?”

Henrik Vallgren någon gång under tidigt 80-tal. Då sångare i Sockerbeat. Foto: Johan Brink
Utnyttja hela bilden och placera gärna artisten i underkant, i ett hörn eller liknande. Alicia Keys från Way Out West.
Nils Lofgren, gitarrist i Bruce Springsteens The E Street Band. Här solo någon gång i början på 80-talet. Foto: Johan Brink