En utställning med unika röntgenbilder på Göteborgs botaniska trädgård 16 juni–5 augusti

En suddig bild på Tradera visade sig vara röntgenbilder av växter, framtagna på Sahlgrenska Sjukhuset runt 1965 av en av världens främsta dendrologer Tor G. Nitzelius. Plötsligt uppenbarade sig en fotografisk skatt som varit okänd i över femtio år.
Nu kan du se växternas innersta väsen på Göteborgs botaniska trädgård. Utställningen pågår i Växthusen på Göteborgs botaniska trädgård 16 juni- 5 aug.

Hur ser en växt ut om man röntgar den? Det undrade en av världens mest ansedda dendrologer i början på sextiotalet. Tor Nitzelius som var intendent på Botaniska trädgården i Göteborg tog med sig ett fång växter och promenerade upp till Sahlgrenska sjukhuset. Det resulterade i närmare 500 röntgenbilder på en rad olika arter. Bilderna har varit okända fram tills för ett par år sedan när några av dem dök upp på en nätauktion.

Två av kuverten från 60-talet med röntgenbilder på växter av Tor G. Nitzelius. Tidigare hade de innehållit röntgenbilder från människor på Sahlgrenska sjukhuset.
Kuvert till negativen till bilderna som visas på Göteborgs Botaniska Trädgård

-Allt började en sen kväll för tre år sedan, jag klickade runt på Tradera, sökte på fotografi, skrollade och plötsligt fastnade jag för en suddig bild på några bruna kuvert och svarta röntgenbilder, berättar Johan Brink som är initiativtagare till utställningen. Det gick absolut inte att se vad det var, men just ordet röntgenbilder av växter fick mig intresserad. Ett par bud och några dagar senare hämtade jag bilderna på Pantbanken i Göteborg som hade lagt ut dem för försäljning. Det luktade framkallningsvätska och på kuverten fanns överstrukna namn på människor vars röntgenbilder tidigare legat i kuverten.

Johan Brink gick igenom ett femtiotal röntgenbilder, fann ett häfte med texter om det unika experimentet att ta röntgenbilder av växter och namnet på mannen som hade skapat dem. Han fick hjälp att skanna in några av bilderna och göra printar hos oss på Sandeng i Göteborg. Och nu över femtio år senare finns nu ett urval av Tor Nitzelius magiska röntgenbilder vackert tryckta på konsttryckpapper.

Lördag den 16 juni kl 13.00 är det vernissage på Botaniska Trädgården, en lämpligare plats är omöjlig att hitta.

Tor G. Nitzelius

Tor G. Nitzelius föddes 1914 och redan i tonåren intresserade han sig för växter. Efter några års studier och praktik i Tyskland och ett par år på Stockholms Parkförvaltning blev han intendent på Göteborgs botaniska trädgård, från 1952 till 1976 då han gick i pension. Där skapade han bland annat den väldigt omtyckta Japandalen. I mitten av sextiotalet började Tor G. Nitzelius plantera Minnenas Trädgård på Hallandsåsen, en samling på ett hundratal träd, framförallt barr- och lövträd, men också buskar som Rhododendron och gaffelolvon.

Tor G. Nitzelius har skrivit flera fackböcker om hur man använder växter i parker och trädgårdar. Han var speciellt förtjust i utländska lignoser eller vedartade växter och hur de växer i sina ursprungsländer. År 1992 utnämndes han till hedersdoktor på Göteborgs Universitet.

Tor G. Nitzelius gick bort 1999 och för att hedra Sveriges internationellt största dendrolog genom tiderna skapades, som en del av Alnarps landskapslaboratorium, Tors Park i Alnarp i början på 2000-talet. Även en liten del av Norrvikens Trädgårdar är uppkallad efter Tor G. Nitzelius.

Det sägs att Tor G. Nitzelius hade en fantastisk förmåga att intuitivt se vilka växter som passade för trädgårdsbruk när han var ute och i världen för att samla frön. Tar man en promenad i Japandalen förstår man att han hade en känsla utöver det vanliga. Och kanske fann han växternas själ när han röntgade sina mest älskade växter.

Samling av fotoböcker en blå vas av Stig Lindberg samt fotokonst från Sandeng i Göteborg.

Fler bilder i vår WEBSHOP

Mer information om utställningen finns HÄR