Swedish Photography Award by Sandeng - Nytt fotografiskt pris

Swedish Photography Award by Sandeng

Swedish Photography Award by Sandeng

När den fotografiska bilden har blivit var mans egendom vill Sandeng uppmuntra och lyfta fram fotografer som på olika sätt utvecklar mediet eller visar på ett bildspråk som skiljer sig från den flod av bilder vi översköljs av dagligen. Därför har Sandeng instiftat Swedish Photography Award. Ett årligt pris med ett värde av 250 000 kronor som går till en fotograf som konsekvent utvecklar sitt eget konstnärskap. I takt med vår teknikutveckling finns det inte längre några som helst begränsningar för människor att dokumentera sin vardag, att ta bilder, att visa bilder och att sprida dem. Det i sin tur har inneburit att fotografer och konstnärer som arbetar med fotografi söker nya vägar. Många går tillbaka till gamla tekniker, söker ett eget personligt bildspråk, publicerar sina arbeten i bokform och arbetar mer med berättelser.

Ett konsekvent bildskapande premieras

Sandeng vill stimulera den här utvecklingen och lyfta fram fotografer som strävar efter att hitta ett personligt bildspråk som talar till oss som betraktare, som väcker känslor och ställer frågor, oavsett om de arbetar i en traditionell skola eller utforskar nya tekniker. Priset ska gå till en fotograf som med ett konsekvent bildskapande förnyar eller förstärker det fotografiska bildspråket.

50 000 kronor och en utställning

Av denna anledningen har Sandeng instiftat Swedish Photography Award, ett nytt fotografiskt pris med en
prissumma på 50 000 kr samt en exklusiv produktion av en hel utställning som ska visa vinnarens konstnärskap.
Det sammanlagda värdet av priset uppgår till 250 000 kr. Priset är en del i den satsning som Sandeng
gör för att bidra till fotografins utveckling i Sverige. I år delas priset ut för första gången och just nu diskuterar årets jury vem som ska få priset. I mitten av april kommer vinnaren att tillkännages och den 4 oktober delas priset ut under vernissagen som går av stapeln på Världskulturmuseet i Göteborg. Därefter kommer utställningen att visas på flera platser runt om i landet.

Vinnaren 2018

2018 år vinnare av Swedish Photography Award by Sandeng är Trinidad Carrillo. En konstnär och fotograf som har arbetat med fotografi som uttrycksform sedan 1998. Född och uppvuxen i Peru men nu verksam i Göteborg.
Trinidad är med sitt personliga bildspråk som talar till oss som betraktare och som väcker känslor och ställer frågor, en självklar vinnare. Hon har hållit fast vid ett personligt bildspråk genom alla år. Ett bildspråk som pendlar mellan dröm och medvetande, om yttre verkligheter och fantasi. Hon är något av en dold favorit i fotovärlden.

Läs en längre intervju med Trinidad HÄR.

Juryn 2018

Sarah Cooper
Sarah Cooper och Nina Gorfer har samarbetat i över tio år som konstnärsduon Cooper & Gorfer. Med en blandning av olika porträtt utforskar de frågor om kulturell identitet, makt, kön, manipulation av minnet, migration samt förskjutningar och formuleringar av vår identitet ur ett feministiskt perspektiv. De har genomfört en rad upp-märksammade projekt som har resulterat i både böcker och utställningar. Deras konceptuella konst är högt aktad såväl nationellt som internationellt. 

Nette Johansson
Nette Johansson är VD för The Photo Gallery Halmstad. Hon har arbetat i över tjugo år med fotokonst, numera i egen regi och tidigare på bland annat Tres Hombres Art på Hotell Tylösand. Hon har en hög trovärdighet bland såväl gallerister, samlare och fotografer. Hennes nuvarande galleri står för kvalitativ exklusiv fotokonst med många framstående fotografer i sitt stall.

Hasse Persson
Hasse Persson är en av landets mest respekterade fotografer. Under åren 1967–1990 arbetade han som bildjournalist i USA och fotograferade allt från presidentvalskampanjer till den dekadenta nattklubben Studio 54 i New York. Han har gett ut fem fotoböcker och hedrats med H. M. Konungens medalj för sina konstnärliga insatser som fotograf. Han har dessutom varit museichef för bland annat Hasselblad Center, Borås Museum och Strandverket. Hasse är den som troligen kan fotokonst och dess värde mer än någon annan i Sverige och han föreläser ofta om detta runt om i landet.

Håkan Ludwigson
Håkan Ludwigson tillhör veteranerna hos Condé Nast, det prestigefyllda amerikanska förlaget som ger ut Vouge, Vanity Fair och Condé Nast Traveler. När Condé Nast Traveler skulle starta 1987 anställde man fotografer som David LaChapelle, Brigitte Lacombe, Philip Lorca diCorsia, Helmut Newton och Bert Stern. Håkan Ludwigson anslöt sig till gruppen 1989. Hans namn nämns med respekt i New Yorks trendkänsliga mediavärld för hans framgångsrika fotokarriär.

Johan Brink
Copywriter, fotograf och fotobokssamlare. Han har bland annat arbetat med Fotografiska med texter inför utställningar, bloggat om fotografi, kurerat den första Höstsalongen och genomfört olika konstnärssamtal. Föreläser om fotografi och fotoböcker. Som copywriter har han vunnit en rad reklamutmärkelser både i Sverige och internationellt.

Kontakt för ytterligare information

Anna Dahlgren – VD för Sandeng
anna@sandeng.se

Jonas Wettre, Sandeng – Juryns ordförande
jonas@sandeng.se
031-40 28 44
sandeng.se