Swedish Photography Award by Sandeng

Swedish Photography Award by Sandeng

För ett par år sedan föddes tanken om att instifta ett nytt fotopris för att lyfta fram svensk fotografi. Syftetär att ge en eller flera fotografer ett ekonomiskt stöd och en utställning som kan bidra till att hen kan ta ettsteg vidare i sin konstnärskap och förhoppningsvis leva på sin fotografi utan en ekonomisk stress.

Vi som är initiativtagare till priset, Sandeng, har arbetat med fotografer som framförallt är verksamma iSverige i tio år, allt från att printa enstaka bilder till att producera omfattande utställningar. Förra året deladevi ut priset för första gången och juryns val föll på den fotobaserade konstnären Trinidad Carillo och även iår får en fotobaserad konstnär priset, nämligen Albin Biblom.

Förhoppningen är att prissumman på 50 000 SEK ska underlätta för fotografen att arbeta vidare med sittkonstnärskap. Priset inkluderar också en utställning som ska visas på flera platser i landet, om möjligt ävenutomlands, och det kanske kan påverka fotografens utveckling ytterligare. För många fotografer är det ettproblem att hitta relevanta utställningsrum och inte minst producera en utställning. Det är en stor ekonomisksatsning och konstnären förbinder sig inte på något sätt till bidragsgivaren utan kan fortsätta sitt konstnärskap som tidigare men nu, förhoppningsvis med förnyad energi. Vi ser det här priset som en chans att hjälpa fotografer som inte har möjlighet att bekosta en utställning avden här storleken och på så sätt få en skjus i karriären.

Vem kan tilldelas Swedish Photography Award

Kriterierna för att få Swedish Photography Award är att personen är svensk och/eller bosatt/verkar från Sverige. Att personen inte har en stark institution i ryggen, att personen kan vara i behov av ett ekonomiskt stöd eller större synlighet. Ålder spelar ingen roll utan ett konsekvent bildskapande premieras. Vi vill lyfta fram fotografer som strävar efter ett personligt konsekvent bildspråk som talar till oss som betraktare, som väcker känslor och ställer frågor, oavsett om de arbetar i en traditionell skola eller utforskar nya tekniker och förstärker det fotografiska bildspråket. Någon ansökningsprocedur finns inte utan det är en jury (som skiftar från år till år) som utser en vinnare. Priset har en kontantsumma på 50 000 SEK och en producerad vandringsutställning till ett värde av runt 200 000 SEK. Sandeng kommer inte att sälja utställningen som fotografen vinner. Hen är inte heller bunden till Sandeng utan bestämmer själv över försäljningen av sin konst

Juryn 2019

Cooper & Gorfer

Sarah Cooper och Nina Gorfer har samarbetat i över tio år som konstnärsduon Cooper & Gorfer. Med en blandning av olika porträtt utforskar de frågor om kulturell identitet, makt, kön, manipulation av minnet, migration samt förskjutningar och formuleringar av vår identitet ur ett feministiskt perspektiv. De har genomfört en rad upp-märksammade projekt som har resulterat i både böcker och utställningar. Deras konceptuella konst är högt aktad såväl nationellt som internationellt

Nette Johansson

Nette Johansson är VD för The Photo Gallery Halmstad. Hon har arbetat i över tjugo år med fotokonst, numera i egen regi och tidigare på bland annat Tres Hombres Art på Hotell Tylösand. Hon har en hög trovärdighet bland såväl gallerister, samlare och fotografer. Hennes nuvarande galleri står för kvalitativ exklusiv fotokonst med många framstående fotografer i sitt stall.

 

Mia Bengtsson Plynning

Med en bakgrund som fotoassistent, mörkrumskopist och bildredaktör har Mia Bengtsson Plynning en bred fotografisk grund. Idag driver hon bildbyrån Link Image AB som representerar flera av landets främsta fotografer. Hon förvaltar samtidigt det fotografiska arvet från fotograferna Walter Hirsch och Robert Nettarp och är medlem i den ideella föreningen för Tuija Lindströms arv. Hon arbetar även med fotoutbildningar, som curator och redaktör för bokproduktioner och sitter med i arbetsutskottet för nätverket Nationellt Ansvar för Fotografi i Sverige.

 

Hasse Persson

Hasse Persson är en av landets mest respekterade fotografer. Under åren 1967–1990 arbetade han som bildjournalist i USA och fotograferade allt från presidentvalskampanjer till den dekadenta nattklubben Studio 54 i New York. Han har gett ut fem fotoböcker och hedrats med H. M. Konungens medalj för sina konstnärliga insatser som fotograf. Han har dessutom varit intendent på bland annat Hasselblad Center och museichef på Borås Museum samt Strandverket. Hasse är den som troligen kan fotokonst och dess värde mer än någon annan i Sverige och han föreläser ofta om detta runt om i landet.

 

Håkan Ludwigson

Håkan Ludwigson tillhör veteranerna hos Condé Nast, det prestigefyllda Håkan Ludwigson är en av våra mest internationellt erkända fotografer. Sedan debuten 1973 har han berättat fascinerande historier med sitt personliga bildspråk. Inte minst det egna uppmärksammade projektet ”Balls and Bulldust”, där han dokumenterar de extrema villkoren bakom den australiensiska boskapsindustrin. Han har varvat kommersiella uppdrag med ett snart 30-årigt samarbete med resemagasinet Condé Nast Traveler, ställt ut sina bilder runt om i landet och tilldelats en rad internationella utmärkelser för sina uppdrag.

Johan Brink

Copywriter, fotograf och fotobokssamlare. Han har bland annat arbetat med Fotografiska med texter inför utställningar, bloggat om fotografi, kurerat den första Höstsalongen och genomfört olika konstnärssamtal. Föreläser om fotografi och fotoböcker. Som copywriter har han vunnit en rad reklamutmärkelser både i Sverige och internationellt

KONTAKT FÖR YTTERLIGARE INFORMATION

Jonas Wettre, Sandeng – Juryns ordförande
jonas@sandeng.se
031-40 28 44
sandeng.se

Charlotta Jönsson – Utställningsproducent Dunkers Kulturhus
Charlotta.Jonsson@helsingborg.se
070-261 74 07‬
www.dunkerskulturhus.se