Trinidad Carrillo

• Hemvist mellan dröm och verklighet • Mellan Sverige och Peru •

Låt oss presentera Trinidad Carrillo. Den första fotografen som tilldelas Swedish Photography Award. En konstnär som har arbetat med fotografi som uttrycksform sedan 1998. Hon har sin ateljé i Konstepidemin, ett gammalt sjukhusområde i Göteborg som idag består av konstnärsateljéer. Vi sätter oss ute i solen och första frågan är självklar: Vad betyder priset för dig? -Jag vet inte, det är skitkul, och det kommer säkert komma mycket bra ur det. Superfint att mitt arbete blir synligt.

Porträtt av fotokonstnären Trinidad Carrillo

Trinidad Carrillo är uppvuxen i de peruanska städerna Lima och Cuzco, som äldsta syskonet i en tvåbarnsfamilj. När hon var elva kom hon till Sverige med sin pappa. En kärleksflyttning. Av en ren slump fastnade hon för fotografi. – Jag gick och dansade på en ungdomsgård, men det var deras fotolabb som väckte min nyfikenhet, berättar Trinidad. Jag började fotografera, framkalla och kopiera. Och åts upp av mörkret.

-När jag var 21 flyttade jag tillbaka till min mamma i Peru. Jag läste enstaka kurser på ett fotoinstitut och mitt fotograferande tog en ny vändning. På den tiden gjorde jag mycket iscensättningar med magiska attribut. När jag kom tillbaka blev mitt fotograferande mer flödande, jag letade efter magiska dörrar i vardagen och skapade en form av drömdagböcker. Det kändes som jag byggde ett eget drömsamhälle i en slags Robert Frank-anda. Med de bilderna sökte Trinidad till Fotohögskolan i Göteborg.
Efter fjärde försöket kom hon in och hon flyttade till västkusten. Men lusten att fotografera infann sig inte riktigt. Räddningen blev de regelbundna inspirationsresorna till Peru. Men det fanns förstås ljusglimtar i utbildningen, inte minst tack vare Tuija Lindströms handledarskap

Det här dubbla medborgarskapet och möjligheten att leva i två kulturer har präglat hennes konstnärskap.
-Jag tillhör två världar och ser planeten ur två olika perspektiv, förklarar Trinidad. Det är lite oacceptabelt att ha två rotsystem, att ha två nycklar, att kunna jämföra två så olika platser med varandra och inte vara rädd för skillnaderna. För jag finns i båda och båda finns i mig.
Trinidad berättar vidare: -Viktigast för mig är liv och att livet innefattar magi. Jag vill agera utanför de påhittade samhällsstrukturerna och utforska mysteriet livet, likt shamaner och byhäxor som lever lite utanför samhället. Jag känner mig mer som en häxa än en konstnär. Allt som berör andra världar inspirerar och intresserar mig, jag har ägnat mycket tid till att odefiniera mina bilder. Mitt konstnärskap är en kombination av personliga berättelser, liv, magi och kärlek.
-De två senaste åren har jag fokuserat på betraktandet av magin och läkandet genom iscensatta bilder av fågelbon. Även växternas kommunikation intresserar mig, jag tror på en intelligens i rotsystemet.

Parallellt arbetar Trinidad med porträtt på människor som rör sig inom kulturen i Göteborg, de man inte kan undvika, de som påverkar oss. Hon fotograferar i totalt mörker med slutartider på upp till tio minuter. Där i mörkret växer det fram en gemensam upplevelse.
Samtidigt fortsätter hon med sina dagböcker som handlar om familjen. De är på sätt och vis iscensatta, men det handlar mer om vad de känslomässigt symboliserar för henne. -Jag glömmer ofta bort vad som har hänt i bilderna eftersom jag framkallar och kopierar långt efter jag har tagit bilderna. Det blir en bildbank som jag sätter ihop utifrån var jag befinner mig i livet. Strävan är inte att det ska vara dokumentärt, även om samma personer förekommer i bilderna.

Mina bilder handlar ofta om glipan mellan dröm och medvetande, om yttre verkligheter och drömmar, men jag undrar om inte drömmandet är medvetandet. Jag tänker att det är vårt rena rum där tankarna gör sitt utan inflytande av ingen annan än du, där du får reda ut saker för dig själv, vårt eget poetiska rum där all sanning kommer fram i motsats till samhällstrukturella rum.

Läs mer om Swedish Photography Award by Sandeng, om juryn och ladda ner vår pressrelease HÄR

Trinidad Carrillo är född 1975 i Cuzco, Peru.

Utbildning

2004–2006 School of photography at Göteborgs universitet MFA.

2004 Gothenburg, NTI Digital Media for Artists.

2001-Gothenburg, Konsthögskolan Valand.

1998–2001 School of film & photography at Göteborgs universitet B.A.

1996–1998 Lima, Gaudi (Photography Institute).

1995–1996 Stockholm, GFU (Photography Academy).

1994–1995 Stockholm, Järva Ateljé (Art School).

Utställningar

En rad solo- och grupputställningar från 1996 ibland annat Sverige, Danmark, Frankrike och Peru.

Böcker

No Date (Art & Theory Publishing) 2016.

The Name From Mars (Self published) 2013.

Naini and the Sea of Wolves (Farewell Books) 2008.

Urval av tidigare stipendier

2017 Sveriges Författarfond One Year working grant.

2013 Nominerad till TT:s Stora Fotopris.

2008 Svenska Fotobokspriset ”Naini and the Sea of Wolves.

2008. Nominerad till Deutsche Börse Photography Prize för utställningen ”From the Sea of Wolves”.

2007 Les Rencontres d´Arles Discovery Award.

2006 Nominerad till the Hasselblad Foundation Viktor Fellowship.

Representerad

Göteborgs Konstmuseum.

Lindesbergs Kommun.

Nässjö Kommun.

Sundsvalls Mittuniversitet.

Trollhättans Stad.

Uppsalas Universitet.

Washington DC., Art Museum of the Americas.

Samt flera privata samlingar.