Swedish Photography Award by Sandeng. Nytt svenskt fotopris.

Ett nytt svenska fotopris instiftat av Sandeng!

När den fotografiska bilden har blivit var mans egendom vill Sandeng uppmuntra och lyfta fram fotografer som på olika sätt utvecklar mediet eller visar på ett bildspråk som skiljer sig från den flod av bilder vi översköljs av dagligen. Därför har Sandeng instiftat Swedish Photography Award. Ett årligt pris med ett värde av 250 000 kronor som går till en fotograf som konsekvent utvecklar sitt eget konstnärskap.

Swedish Photography Award by Sandeng

I takt med vår teknikutveckling finns det inte längre några som helst begränsningar för människor att dokumentera sin vardag, att ta bilder, att visa bilder och att sprida dem. Det i sin tur har inneburit att fotografer och konstnärer som arbetar med fotografi söker nya vägar. Många går tillbaka till gamla tekniker, söker ett eget personligt bildspråk, publicerar sina arbeten i bokform och arbetar mer med berättelser.

Ett konsekvent bildskapande premieras

Sandeng vill stimulera den här utvecklingen och lyfta fram fotografer som strävar efter att hitta ett personligt bildspråk som talar till oss som betraktare, som väcker känslor och ställer frågor, oavsett om de arbetar i en traditionell skola eller utforskar nya tekniker. Priset ska gå till en fotograf som med ett konsekvent bildskapande förnyar eller förstärker det fotografiska bildspråket.

50 000 kronor och en utställning

Av denna anledningen har Sandeng instiftat Swedish Photography Award, ett nytt fotografiskt pris med en prissumma på 50 000 kr samt en exklusiv produktion av en hel utställning som ska visa vinnarens konstnärskap. Det sammanlagda värdet av priset uppgår till 250 000 kr. Priset är en del i den satsning som Sandeng gör för att bidra till fotografins utveckling i Sverige. I år delas priset ut för första gången och just nu diskuterar årets jury vem som ska få priset. I mitten av april kommer vinnaren att tillkännages och den 4 oktober delas priset ut under vernissagen som går av stapeln på Världskulturmuseet i Göteborg. Därefter kommer utställningen att visas på flera platser runt om i landet.