Swedish Photography Award har fått sin första pristagare.
Trinidad Carrillo har mottagit priset på Världskulturmuseet i Göteborg.

Valet av den första mottagaren av Swedish Photography Award Trinidad Carrillo fick stor uppmärksamhet. En konstnär som vill agera utanför de påhittade samhällsstrukturerna och utforska mysteriet livet. Det är tydligt att hennes fotografiska berättelser verkligen berör och fascinerar människor. Det är dessutom glädjande att recensionerna av hennes verk var så positiva.

Planeringen av Swedish Photography Award har pågått under ett par år, det senaste året har juryn arbetat med att titta på kandidater och därefter göra ett sitt val. Under några hektiska veckor producerades till sist hela utställningen.

Inför vernissagen och prisutdelningen den 4 oktober producerades 27 verk. En noggrann process där varje verk ska printas, där papper, handgjorda ramar och reflexfritt glas ska göra varje bild full rättvisa.

Modell över Bryggan på Världskulturmuseet.

Hasse Person och Sarah Cooper har kurerat utställningen i samarbete med Trinidad Carrillo. Under ett par månader diskuterade man ett urval som är representativt för hennes konstnärskap.

Sarah Cooper framför fotokonst av Trinidad Carrillo.

När man planerar och bygger en som i det här fallet retrospektiv utställning är det viktigt att det finns en röd tråd som knyter samman verken och ger en helhetsbild av konstnärskapet. Likaså att verken får den plats de förtjänar. Här handlar det förstås om att skapa bästa förutsättningar utifrån utställningsrummet. Jonas Wettre som var juryns ordförande arbetade länge med att hitta en hängning och ett system som dels kan rymma ett stort antal verk och dels ge varje verk tillräckligt med luft. En svår uppgift i ett rum utan väggar.

Tack alla gäster som kom på prisutdelningen och som har besökt utställningen, tack kolleger, vänner och inte minst Världskulturmuseet som har gett oss ett utställningsrum med ett fantastiskt ljus och en magisk omgivning. Trinidad Carrillos verk har verkligen fått en perfekt inramning.

vernissage