Inför öppningen av Sandeng Printspace i Stockholm fortsätter Sandeng att rekrytera medarbetare som står för högsta kvalitet när det gäller bildproduktion. Lennart Damgren känner många till från bland annat Fotografiska och Förstoringsateljén, och nu senast Crimson. -Jag är väldigt glad att Lennart vill ansluta till vårt Stockholmsteam, säger Anna Dahlgren som är VD för Sandeng. Tillsammans med Matias Ibanez och Stephan Lundberg tycker jag att vi har fått ett riktigt dream team.

 

-Jag tror att det finns en lucka att fylla i Stockholm, säger Lennart. Jag vet att det finns många fotografer som saknar den här sortens samarbete när man kan ta sig lite tid och resonera kring bilderna och vad fotografen vill uppnå. Och vi kan vara ett sådant team som jobbar tajt med fotograferna.
-När jag var på Fotografiska var det många som uppskattade att de kunde komma förbi och diskutera bilder eller bara växla några ord. Många fotografer har ett behov av att prata med labbet och diskutera olika val. Med vår erfarenhet och kunskap kan vi vara ett bra bollplank för fotografer och tillsammans komma fram till ett bra resultat. Men det är viktigt att komma ihåg att min roll är att förverkliga fotografens intentioner. Jag ska vara fotografens förlängda arm och göra arbetet för fotografen. För mig är det en självklarhet. Jag har alltid varit lyhörd och lätt att samarbeta med, det kan jag säga med gott samvete, det är nog inte så många som inte gillar mig, säger Lennart och skrattar.
-Jag ser verkligen fram emot att arbeta i ett mindre team igen, lite som jag jobbade på Fotografiska där vi bara var två personer och fick en väldigt nära relation med många fotografer. Nu ska vi göra allt för att bygga upp ett förtroende till stans fotografer. Den här lite mindre och familjära organisationen passar mig.
Efter över 35 år med att producera bilder behärskar Lennart alla tänkbara tekniker, alltifrån från svartvitt på ProLabbet och färgkopiering på Avanti Färgstudio, över Förstoringsateljén med mycket jobb för reklambyråer till omfattande utställningar på Fotografiska.
-Bild är är en hobby som har blivit ett yrke. Hantverket har alltid tilltalat mig, det är en speciell atmosfär. Det är ju bara bilder men det är den där oändliga variationen som är så fascinerande. Det handlar verkligen om att lyfta fram fotografens intentioner.
Lennart kan hantverket och han är noggrann, samtidigt gillar han fotografer som Elliot Erwitt. -Erwitt är en fotograf som har en humoristisk underton och lite skeva bilder som inte var så enkla att passa in i en passepartout. Men många gånger kanske det inte alltför perfekta är det perfekta.

Foto: Johan Bergmark