Fotokonst från Sandeng i Göteborg. Svartvitt verk av naken kvinna under vattnet.
Porträtt på fotograf Kate Bellm.

Sandeng presenterar stolt Kate Bellm som i vår regi för första gången nu visar sina bilder i Sverige.
Under gårdagens smyginvigning av nya World by Mouche visade vi vår fotokonst. Ett trettiotal verk av olika fotografer som finns representerade på hemsidan i vår Fine Art Print kategori fick sätta startskottet och presentera vår nya utställningsarena. Och dessutom fick vi se ett urval av serien ”Underwaterworld” av Kate Bellm.

Kate Bellms smått surrealistiska landskap badar i ljus och hypnotiserande färger. Hon skapar drömvärldar både över och under ytan och varje projekt är som små äventyr.

Hennes bilder utstrålar massor av kärlek, till livet och sina vänner. Hon fotograferar för att hon älskar att fotografera, det fyller henne med liv. Och det kan man tydligt se i bilderna. Livsbejakande, upplyftande, fritt och utmanande. Hon berättar att hon hämtar inspiration från omgivningen, sina vänner och platserna hon reser till och saker som hon ser.
Det kan tyckas att det är en medveten stil, men själv förklarar hon att hennes personliga uttryck har vuxit fram genom att fotografera precis så som hon föredrar att ta bilder, framför ett mer traditionsbundet bildspråk, på så sätt blir bilderna starkare och du kan följa din egen kreativa stig, förklarar hon.

Vår VD Anna Dahlgren fick se verk av Kate Bellm under en resa till Bali och bestämde sig för att "henne vill vi ha".

När man tittar på dina bilder ser man att du skiftar mellan färg och svartvitt, använder analoga kameror, polaroidkameror och ibland fotograferar digitalt, det verkar som att du experimenterar väldigt mycket i ditt bildskapande?

Det är sant, jag utforskar hela tiden mediet och älskar misstagen som uppkommer när jag fotograferar med trasiga kameror och utgången film. När jag arbetar med kommersiella uppdrag använder jag däremot för det mesta digitala kameror.

Fotokonst från Sandeng i Göteborg av engelska fotografen Kate Bellm. Motiv av naken kvinna under vattnet. Färgbild ur serien "Underwaterworld".

Jobbar du på något speciellt sätt?

Jag försöker bara ha roligt och kliva ur min komfortzon.

Några tips till fotografer som vill utveckla sig?

Lär dig att behärska din kamera och fotografera det du älskar.

Vilka är dina största inspirationskällor eller hjältar?

Jag inspireras av bland annat Tyrone Lebon, Nadia Lee, Mike Brodie och Ryan McGinley.

Vad har du för planer framöver?

Jag vill göra fler böcker, ha en soloutställning i Los Angeles och ge mig ut på fler äventyr.

Kate Bellm föddes i London 1987 och började fotografera när hon var tolv. När hon upptäckte skolans mörkrum började hon att experimentera och utveckla sina kunskaper om fotografi. Hon flyttade mellan Paris, London och Berlin under sju år, under tiden utforskade hon den fotografiska bilden genom att fotografera skate, musik, naket och mode. I dag bor hon i ett hus som hon har byggt själv i Deia på Mallorca, tillsammans med sin man och son. Det är där hon tar de flesta av sina undervattensbilder. Hon har haft tre soloutställningar och deltagit i ett stort antal grupputställningar runt om i världen och arbetat kommersiellt med en lång lista av varumärken, artister och de flesta kreddiga livsstilsmagasin man kan tänka sig.

Fotokonst från Sandeng i Göteborg. Svartvitt verk av nakna kvinnor under vatten.

LÄNK till Kate Bellm`s hemsida.