Fotoboken "Once There Were Polaroids" av Jonas Wettre.

”PUBLICERAT” fotoboken i Sverige, ny utställning på Hasselblad Center i Göteborg.

De senaste tio åren har marknaden och intresset för fotoböcker fullkomligt exploderat. Från flådiga coffee table-editioner till små fanzines. Oavsett storlek och omfattning har många av dem en sak gemensamt. De har något att berätta, de är som egna små utställningar i behändigt format, som du kan ha med dig på spårvagnen, i sängen eller i din favoritfåtölj.

På fredag är det invigning av den första omfattande utställningen med betydelsefulla svenska fotoböcker genom tiderna. I samarbete med Hasselbladstiftelsen har Niclas Östlind kurerat utställningen och valt ut 200 böcker. Niclas har under flera år undersökt den svenska fotografiska historien i en rad olika projekt, utställningar och publikationer.

PUBLICERAT Fotoboken i Sverige. Utställning på Hasselblad Center i Göteborg.
Fotoböcker på långa rader.
Svenska fotoböcker i långa rader.
Bild från utställningshallen.
Vi har printat tapeterna till utställningen PUBLICERAT. Hela 86 kvm har passerat vår skrivare.

Ta en promenad upp till Hasselblad Center (som ligger i Konstmuseet på Götaplatsen) och bläddra i ett par hundra fotoböcker, var och en som en egen lite utställning, som har haft stor betydelse och inflytande på olika sätt.

Fler av våra fotografer har producerat fina fotoböcker parallellt med sina utställningar, till exempel Agnes Thor, Mauro D´Agati, Ola Billmont, Anna Ósk Erlingsdóttir och Jonas Wettre. Och nära kunder som Cooper & Gorfer och Lotta Antonsson.

Omslaget till fotoboken "Palermo Unsung" av fotografen Mauro D´Agati.
"Palermo Unsung" bok av fotograf Mauro D´Agati. Mauro som finns representerad i vår webshop.

Vår expert på retusch Jonas Wettre har dessutom arbetat i tio år på Steidl, världens största bokförlag som har specialiserat sig på fotoböcker. Jonas har gjort böcker för legender som Robert Frank, Josef Koudelka och William Eggleston och stjärnor som Lou Reed och Keanu Reeves. Alla dessa samarbeten har han sammanfattat i boken ”Once there were polaroids”. Det är lätt att bli starstruck.

Fotoboken "Once There Were Polaroids" av Jonas Wettre.
"Once There Were Polaroids" av Sandengs egen Jonas Wettre.
Från Jonas Wettre´s tid på världens främsta fotoboksförlag Stiegl i Tyskland. Wettre fotograferade konstnärerna och fotograferna som var på plats under sina bokproduktioner med polaroidkameror. Bilderna resulterade 2015 i fotoboken "One There Were Polaroids".