Köp fotografi. Galleri

Vi har samlat några av landets och världens främsta fotografer på ett ställe. Utforska vårt galleri, hitta dina favoriter, snart kanske de hänger hemma hos dig.

 • Välj efter kategori
 • Välj efter fotograf
 • Välj efter pris
 • Välj Posters
 • Välj Editions i numrerad upplaga
 • Välj vintage
 • Välj bild
 • Välj storlek
 • Välj papper
 • Välj ram
 • Välj med eller utan passepartout
 • Välja med eller utan glas
 • Välj montering. Kapa. Dibond. Plexiglas. Aluminium. Kartong. Syraspärr.

Så här beställer du.

När du har valt en bild kan du sätta din egen personliga prägel på verket genom att montera bilden på olika sätt. Det är väldigt enkelt. Klicka dig framåt och testa olika uttryck. Har du svårt att bestämma dig för en bild? Samla dina favoriter i ditt personliga galleri och testa hur de passar ihop. För att guida dig i dina val har vi låtit några av landets främsta curatorer och mesta samlare komma med sina goda råd tillsammans med tips från oss.

Varför köpa fotografi?

Vi börjar närma oss 200-årsjubileet för den första fotografiska bilden. År 1826 lyckades Joseph Nicéphore Niéce fästa några hustak på en bild efter åtta timmars exponering med hjälp av en så kallad heliograf från sitt fönster i sin verkstad i Saint-Louoe-de-Varennes.

    Sedan dess, då väldigt få människor hade möjlighet att fotografera har utvecklingen nått fram till en punkt när bilden är var mans egendom, tack vare digitalkameror och inte minst mobiltelefoner. Men det är bilder som lever sitt eget liv, svävande någonstans i rymden.

    Det är kanske därför intresset för det fysiska fotografiet har ökat. Idag väljer vi hellre ett fotografi istället för ett grafiskt blad eller en oljemålning. Internationellt har fotografi varit ett accepterat uttryckssätt för konst i många år. Men det är först på 2000-talet som både antalet konstnärer som använder fotografi och prisnivån har exploderat.

    Fotografi är en konstform som vi alla kan relatera till. Förutom det privata familjefotografiet så matas vi med den fotografiska bilden varje dag. Allt från reklamfotografi till konstfotografi. Vi har alla en uppfattning om ett fotografi. Det gör att det blir än mer intressant med fotografiska verk.

    Fotografiet i sig är lätt att duplicera och det gör att det ibland kan vara svårt att kontrollera värdet på marknaden. Eftersom allt fler använder fotografi som konstform har det blivit allt vanligare att man numrerar sina verk. De flesta konstnärer arbetar med upplagor på 3–5 exemplar, ofta handlar det om stora verk. Men många väljer också att arbeta i lite mindre format och något större upplagor 20–100 ex vilket förstås påverkar priset. Därmed inte sagt att det är ett sämre verk eller att det inte är ett bra köp. Man får helt enkelt anpassa sina inköp efter plånbok, eller efter utrymme.

    Även signeringen av verken har fått en ökad betydelse. Signeringen garanterar att konstnären har godkänt den faktiska printen. Vilket också säkerställer en eventuell investering. Äldre svartvitt fotografi är sällan numrerad. Det beror främst på att bilderna ofta var avsedda för ett reportage eller en bok, man såg dem inte som konst.

    Priset beror först och främst på vem som står bakom ett verk. Det spelar inte någon större roll med vilken teknik eller på vilket papper bilden är förevigad. Man kan jämföra det med olika former av grafik, det handlar om konstnärlig kvalitet, upplaga och motiv och signatur. Idag arbetar de flesta fotografer digitalt med en hel del efterbehandling i photoshop. Traditionella fotokopior ersätts med olika former av utskrifter.

 

Våra bästsäljare

Visst ska man alltid följa sin egen smak. Bilder väljer man mest på magkänsla, men ibland kan det vara trevligt att se vilka bilder som andra väljer och läsa lite mer om dem. Kanske kommer du på andra tankar eller så håller du fast vid dina egna val.

 

Sista printen

Ibland tar de bilder som vi säljer i en begränsad upplaga slut. Men innan sista exemplaret säljs förvarnar vi dig. Det kan ju hända att du har gått och funderat på en bild ett tag.

 

Veckans utställning.

Varje vecka presenterar vi en av våra fotografer lite mer ingående. Vi tar ett snack med hen och undrar vad det är som driver hen och varför bilderna ser ut som de gör.